Lessen

Samen ontspannen met je paard aan het werk, zowel vanaf de grond als vanuit het zadel. En je paard zo optimaal mogelijk verder trainen binnen de mogelijkheden van zijn natuurlijke grenzen. Met respect voor zowel het paard als de ruiter. Dat zijn de basisvoorwaarden die voor mij erg belangrijk zijn in de lessen. 

Geluid via de WHIS instructieset

Tijdens mijn lessen (zowel vanaf de grond als onder het zadel) maak ik gebruik van een WHIS competition instructieset zodat we elkaar altijd goed kunnen verstaan, zelfs bij harde wind of wanneer er meer mensen in de bak zijn. Hierdoor kan jij je tijdens de les bijna volledig concentreren op jezelf en je paard, zonder steeds om te moeten kijken om mij te verstaan of te concentreren wat ik precies zeg. Daarnaast kan je ook terug communiceren via de set.

Centered Riding

Sinds 2018 ben ik gecertificeerd Centered Riding niveau 1 instructeur. Deze kennis combineer ik met mijn klassieke dressuur achtergrond én is ook nuttig tijdens de grondwerklessen.

whis logo.jpg
cr_beeldmerk_kleiner.png

Een goede basis

Heb je een jong of groen paard? Of loop je tegen problemen aan in de omgang? Een goede basis vanaf de grond is een belangrijk startpunt in de verdere omgang met je paard.

> Een goede basis vanaf de grond

Na een blessure

Wanneer je paard een blessure heeft (gehad), is correcte training nog belangrijker. Bij de revalidatie zijn er vaak een boel aspecten om rekening mee te houden.

> Weer starten na een blessure

Onder het zadel

Wil je samen met je paard verder ontwikkelen en leren onder het zadel? Leer rijden met ontspanning, balans, impuls en respect voor je paard zijn grenzen.

 > Les onder het zadel

 

Dots.png

 

Een goede basis voor je paard

Oefenen met het inlopen van water

Oefenen met het inlopen van water

Door te werken aan een goede gedegen basis bij je paard kan je een hele bijzondere vertrouwensband opbouwen. Zo kan je bijvoorbeeld hele angstige paarden leren mensen te vertrouwen om samen enge obstakels te overwinnen. Hele opdringerige paarden kunnen leren om mensen met respect te benaderen en rekening te houden met eigen ruimtes. En paarden die enorm introvert zijn en in hun schulp kruipen kunnen leren om langzaam steeds iets meer van zichzelf te laten zien en wat extroverter te worden. 

In mijn lessen om je paard een goede basis mee te geven kijken we eerst waar jullie nu samen staan en waar jullie eventueel tegen aanlopen. Van daaruit gaan we samen verder werken aan jullie gezamenlijke basis. 

Dit kan bijvoorbeeld zijn via een stukje basisopvoeding, diverse vormen van grondwerk en het paard leren omgaan met vreemde paarden. Daarnaast kunnen we buiten de bak werken aan het omgaan met prikkels in de buitenomgeving. Maar ook bijvoorbeeld met werken aan de hand om een dressuurmatige basis vanaf de grond te kunnen leggen.

 
Voorbereiding op een zadel en iets op de rug

Voorbereiding op een zadel en iets op de rug

Leren omgaan met obstakels op de grond en het over balkjes stappen

Leren omgaan met obstakels op de grond en het over balkjes stappen

 

Dots.png

 

Weer opbouwen met je paard na een blessure

Doordat ik helaas veel pech heb gehad met mijn vorige paarden en door het trainen van paarden van anderen, heb ik aardig wat ervaring opgedaan met revalidatie van paarden. Ik weet daardoor ook goed hoe ingewikkeld het in het begin kan zijn om te bepalen hoe je dingen het beste kan aanpakken.

Je wilt niet over de grenzen van je paard heen gaan, maar zal vaak toch je paard moeten begeleiden om zijn lijf (weer) correct te gebruiken. En tijdens de revalidatie van je paard is correct trainen nóg belangrijker dan het normaal al is.  

Zeker wanneer er ernstige problemen zijn (geweest) is het altijd goed om de revalidatie van je paard in overleg te doen met de dierenarts en/of behandelaar van je paard. Ik kan je bovendien helpen om in contact te komen met echt kundige behandelaars (fysio/chiropractie/osteopathie). Ik help je graag met een stuk begeleiding aangaande het trainingsdeel.

 

Dots.png

 

Lessen onder het zadel

Mariska en Shier werken met plezier aan de impuls!

Mariska en Shier werken met plezier aan de impuls!

Wanneer je op je paard gaat zitten, heb je niet alleen meer met de balans van het paard zelf te maken, maar ook met jouw balans als ruiter en hoe jullie elkaar beïnvloeden. In mijn lessen besteed ik dan ook veel aandacht aan samen de balans (her)vinden en behouden. 

Dit betekend dat je als ruiter de juiste houding en balans te paard moet ontwikkelen en je paard niet verstoord in zijn bewegingen. En er voor leert te zorgen dat je paard ontspannen in het juiste ritme loopt, met de juiste impuls en takt.

De juiste weg is voor elke combinatie anders. Sommige paarden hebben het nodig eerst (weer) voorwaarts te leren denken. Terwijl voor andere paarden bijvoorbeeld juist ontspanning en rust de eerste prioriteit is. Ik werk dan ook niet volgens een vast "stappenplan". 

Balans - Takt - Impuls - Harmonie - Respect

 

Dots.png